9.8.10

Olmamalı

Survivor var, NTV'deki adam(Serdar Kılıç) var, Discovery Channel'da Ayı lakaplı adam(Ayı Grylss/Edward Michael Grylls) var. Bunlara rastlamışsınızdır. Hepsinde de bir doğal yaşam teması var, vahşi yaşam var, doğada yalnızlık var. Kanal yönetimleri para için doğayı mahvediyorlar.

Survivor'a katılan kimseler, açlıklarını gidermek için balık yiyorlar, ormandan yiyorlar. Balık tüketilen bir hayvan tamam; ancak bunun tüketimini sırf para kazanmak için, kanallar zengin olsun diye arttırmaya ne lüzüm var?

NTV'deki adam, kendisi vahşi doğada nasıl yaşanılacağını gösteriyor, yalnız kalınılması durumunda. Tamam, bunları bir kitapta yayınla; ben doğada yalnız kalırsam uygularım son çare olarak; ancak zorunda kalmadığın halde, sırf kanal zengin olsun, reyting artsın diye, bunu canlı bir şekilde, hayvanları öldürerek yapmana gerek var mı? Aynı şekilde Discovery'deki adam da.

Doğru değil!(Görsel: Warming Glow)
Doğanın dengesini bozuyorlar. Kanallar bu insanlara zorla program yaptırmıyorlar. Peki insanlar bu kadar mı cani? Ucunda para var diye, ölmesi zorunlu olmayan, hayatını sürme hakkına sahip olan böcekleri, yılanları, kuşları, balıkları, vs. katledip, yemek ne derece doğru? Doğruluğu yok, şöyle söylesem daha doğru olur. "Ne kadar yanlış!"

Alanında uzman kişiler bunlar, evet. Gene de yaptıklarının gerekmediği sürece, doğru olduğunu söyleyemeyeceğim.

Hayvan hakları derneklerinin bu konularda bir çalışması yoksa, açıkça söyleyebilirimki, bu dernekler sadece "büyük hayvanlar"la ilgileniyorlar. Kediler, köpekler, kutuptaki foklar ve ayılar, vs. En küçük solucan da hayvan, en büyük balina da.

Ne düşündüğünüzü bilmiyorum; ancak bana düşen, elimden gelen, sadece bir siyasetçi gibi "kınamak".

7 yorum:

  1. atlas sana katılıyorum. çok elzem bir konuya temas etmişsin

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim. Benim yazmamla keşke bir şeyler değişse.

    YanıtlaSil
  3. Abartmışsın bence. Sadece birkaç kişiyle tüketim de artmaz denge de bozulmaz. Ama "Haydi Amazon'da Aç Kaıp Böcek Balık Yiyelim" tarzı bir kampanya yapılıp çok kişi özendirilse, haklısın tabi...

    YanıtlaSil
  4. Abartıyor imajı çiziyor olabilirim; ancak mesele doğanın dengesinin bozulması değil, yaşama şansı olan bir varlığın, sırf reyting uğruna, cebe giren para uğruna; yaşama şansının elinden alınması.

    YanıtlaSil
  5. Hani hayvansever bir insanım diyebilirim (yukarıdaki aynı kişiyim). Fakat hayvanların sadece yiyip yumurtlamaktan başka bir üretimleri ya da tüketimleri yok pek. Bu yüzden hani "canım kuzucukları tavukçukları yiyorsunuz" diyen insanlara sadece gülüyorum. Büyük bir katliam falan olmadığı sürece abartılmasın bence. Yaşama şansı olsa bile yaşayıp da yapacağı pek bir şey yok. Ha öldürelim mi demek bu? Tabi ki hayır ama bir yılanın bir çekirgenin öldürülmesiyle fazla üzülmeyelim çok büyütmeyelim demek... Sen nasıl hayvanseversin diyebilirsiniz, eyvallah. Bence seviyorum yani

    YanıtlaSil
  6. Ben vejeteryan değilim, ha yerken içim buruk da olsa acır mı acır. Ancak dünyanın temeline insanı koymak hatadır. Bana yararlıysa yaşasın, etinden-sütünden yararlanamayacaksam ölsün mantığı bir işe yaramaz, yaramayacağı gibi zarar da getirir. En hakikatında doğada yaşayan bir varlığız insan olarak. İnsanı doğadan ayrı olarak görmek olmaz. "Ha bu insan, bu da doğa" diye ayırmak doğru olmaz.

    YanıtlaSil
  7. "sırf reyting uğruna, cebe giren para uğruna;" diyorsan o zaman "Yemekteyiz"de marketten alınan tavuklar için de bir yazı yazmalısın. Bence yanlış bir yere odaklanmışsın burada. Doğanın dengesini bozmaktan bahsetmişsin. Burada doğanın dengesini bozan o adamların yedikleri böcekler değil ama belki o insanları oralara bırakan uçaklar, helikopterler vs. olabilir . "El değmemiş" doğayı kirletiyorlar desen belki haklı bulabilirdim yazını ama muhtemelen o adamlar normal hayatta tüketeceklerinden daha az hayvan vs. tüketiyorlardır o programlarda. Normal hayatta adam günde bir tavuk yiyorsa orada sadece 2 böcek yiyor. Korkma daha doğal yaşayarak doğanın dengesini bozamazsın! en azından böceklerin işlenmesi için fabrikalar, dünyanın bir ucundan bir ucuna uçması için uçaklar yok ve böcekler plastik ambalajlarda değil. Bence en azından bir kişi böyle besleniyor diye sevinmelisin...

    YanıtlaSil

Sen ne düşünüyorsun?