22.7.10

Okulda Şiddetin Son Bulması İçin Dev Bir Adım

Davranışsal Şiddet

Şiddet nedir? "Fiziksel olarak verilen acı", gelir aklımıza değil mi? Dünya Sağlık Örgütü(WHO) olaya daha kapsamlı bakıyor:
"Fiziksel veya psikolojik gücün bireyin kendisine, başka birine, bir gruba ya da topluluğa karşı yöneltilen, yaralamaya, ölüme, psikolojik zarara, gelişim bozukluğuna veya yoksun bırakmaya yol açma olasılığı büyük olan eylemlerin bilinçli olarak yapılması ya da bu eylemlerde bulunmakla tehdit edilmesidir." 


Yani sadece fiziksel değil, psikolojik baskı da şiddete dahil. Şiddet, her türlü zarar verme üzerine kurulu eylemin bilinçli olarak yerine getirilmesidir.

Okulda şiddet de, aynı şekilde sadece fiziksel şiddet sanılmaktadır, ancak sadece fiziksel şiddeti değil, sözel ve psikolojik şiddeti de kapsar.

Her türlü şiiddete bilinçli olarak başvuran kişilere zorba diyoruz. Okul zorbalığı ise MEB'de şöyle tanımlanıyor:

Okul Zorbalığı
 "Okul zorbalığı, bir yada birden çok öğrencinin kendilerinden daha güçsüz öğrencileri kasıtlı ve sürekli olarak rahatsız etmesiyle sonuçlanan ve kurbanın kendisini koruyamayacak durumda olduğu bir saldırganlık türüdür. Okul zorbalığı, tekme atma, tokat vurma, itme, çekme gibi fiziksel; sataşma, alay etme, dalga geçme, kızdırma, hoşa gitmeyen isim takma, küçük düşürücü sözler söyleme gibi sözel, dedikodu ve söylenti çıkarıp yayma, arkadaş grubundan dışlayarak yalnızlığa terk etme gibi dolaylı yada para veya diğer eşyalarını zorla alma, almakla tehdit etme, eşyalarına zarar verme gibi davranışsal olarak ortaya çıkabilir. "

Okulda şiddet, günümüzün henüz çözülememiş bir problemidir. Eğitimiyle öne çıkan ve kötü yanlarını reklamlarıyla kapatan özel okullarda bile şiddet görülmektedir. Şiddet, okulun zenginliğiyle ya da güzel görünüşüyle alakalı değildir. Şiddet, aileden gelme eğitimsizliğin veya sonradan ortaya çıkmış kendini kanıtlama, kabul edilmeme gibi sosyal problemlerin yarattığı bir sonuçtur. 

Ailesinde veya okulda şiddete maruz kalan veya şiddet uygulayan çocukların karakterleri eksik yetişecek ve ileride bunun sıkıntısını  çekeceklerdir. Her zaman daha iyi bir toplumda yaşamak isteriz değil mi? Bunu başarmak için bazı şeyleri gerçekleştirmek gerekir. Okulda şiddetin önüne geçmek de bunlardan biridir.



Bu uğurda, bir proje gerçekleştiriliyor. Adı da "Okulda Şiddet Projesi". TÜBİTAK tarafından destekleniyor ve Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi'nden bir grup öğretim üyesi ile yardımcıları tarafından yürütülüyor. İşlerini ciddiye alıyorlar. 2008-2011 arası süren projede 127.000 lira gibi büyük paralar dönüyor. Hedefleri okulda şiddeti çözmek. Bunun için "Okul Temelli Şiddeti Önleme Programı" adında bir program tasarlayıp, okullarda test ediyorlar. Aynı zamanda veliler, öğrenciler ve öğretmenler için el kitapları çıkardılar.

Öğrenci El Kitabı'nı kendi adıma okudum, içeriği şunlardan oluşuyor:

*Şiddetin Tanımı
*Okulda Şiddetin Tanımı
*Şiddetin İnsanlar Üzerindeki Etkileri
*Zorbalığın Tanımı
*Zorbalığın Kapsamı
*Şiddet Çeşitleri
*Zorbalığın Sebepleri
*Zorbalığın Sonuçları
*Zorbaların Hedefindeki Kimseler
*Zorbaların Özellikleri
*Sağlıklı Birey ile Davranışları Problemli Bireyin Karşılaştırılması
*Çevresine Karşı şiddet Uygulayan Kişilerin Çeşitleri
*Davranışlarıyla Çevreye Zarar Veren Öğrencilerin Özellikleri
*Çocukların Daha Olumlu Davranışlar Geliştirmesine Yardımcı Olan Özellikler
*Öğrenciler İçin Pratik Bilgiler ve Tavsiyeler
*Sözel Şiddetle Rahatsız Edildiğinizde Sergilemeniz Gereken Davranışlar
*Kendini Tanımayla İlgili Küçük Bir Anket

Sizin de kendiniz için bu el kitabını okumanızı tavsiye ederim. Sonuçta, amaç daha sağlıklı ve bilinçli nesiller yetiştirmek, kaliteli bir toplum oluşturmak.

Okulda Şiddet Projesi'nin internet sitesi için tıklayınız.
Öğrenci El Kitabı için tıklayınız.
Anababa El Kitabı için tıklayınız.
Öğretmen El Kitabı için tıklayınız.


6 yorum:

  1. Güzel bir nokta Atlas.Okullarda,delikanlılığı elikanlılık sanan okadar çok müsvette var ki...Gücünü sadece fizikselliğine bağlıyarak zorbalık yapan lavuklar size sesleniyorum burdan;Hepiniz bi gün kendinizi salak olarak hissedeceksiniz!Buda bana yeter

    YanıtlaSil
  2. Elikanlılık, çok güzel bir yere değindin Berk. Bir yerde okumuştum, önce böyle maganda tarzı bir şey sanmıştım fakat sonra altında yatan derin anlamı bulmuştum: "Delikanlılık, akşam olunca evine ekmek götürmektir." Neyse asıl konu delikanlılık değilde; toplumun yarattığı dışlanmışlık, aileden alınmış eğitim veya kendini kanıtlama çabası bu saldırganlığa itiyor olsa gerek insanları.

    YanıtlaSil
  3. I'm curious to find out what blog system you have been working with? I'm having some
    minor security iѕsues wіth my latest ѕite аnd I would like to find somеthing mοre ѕecure.
    Do уou have any suggеѕtions?

    my page: semester overseas studying in ireland
    Also see my web site > students interested in studying

    YanıtlaSil
  4. Just desіre to say youг агticlе is as surprіsіng.
    Thе claritу for your рost iѕ just
    еxcellent and i could suppoѕe you're an expert on this subject. Fine along with your permission allow me to grab your feed to stay updated with approaching post. Thanks 1,000,000 and please carry on the rewarding work.

    Also visit my web blog wedding dresses

    YanıtlaSil
  5. When sоmeone wrіtes an piеcе of wrіting hе/ѕhе
    maintainѕ the thought of а uѕer in hіs/hеr brain thаt hoω а
    useг cаn knoω it. Thuѕ thаt's why this piece of writing is outstdanding. Thanks!

    Feel free to visit my site: SEOPressor V5

    YanıtlaSil
  6. For newеst news you have to pаy a viѕіt ωοrld-wide-web and on wеb I found thіѕ web page aѕ
    a fineѕt sіte for most up-to-date uρԁates.


    Herе is my homepage ... wedding dresses

    YanıtlaSil

Sen ne düşünüyorsun?